A Zsolnay Aranykora – Gyugyi László gyűjteménye

A kiállítás a világ egyik legszebb, leggazdagabb Zsolnay-gyűjteményét mutatja be, amelyet a Magyarországon született, Amerikában élő egykori tulajdonosa évtizedeken át gyűjtött kiváló ízléssel, szakértelemmel és igényes szeretettel a világ különböző pontjain.

Gyugyi László és Pécs Város úgy döntött, hogy közösen megteremtik annak a feltételeit, hogy az egykor világhódító útjukra indult művek visszajussanak „szülővárosukba”. Így vált lehetővé, hogy a Zsolnay Kulturális Negyed díszeként, a Sikorski-házban 2010-ben megnyílt állandó kiállításon a nagyközönség is megismerkedhessen e nagyszerű kerámiákkal. A nagy siker és a szeretetteljes fogadtatás a gyűjtőt arra ösztönözte, hogy az évek során a kiállított alkotások számát évről évre tovább gyarapítsa, sőt, példája másokat is buzdított.

A jelenleg 710 kerámia mesterműből, 6 tervlapból és 3 korabeli dokumentumból álló gyűjtemény a historizmus, a millennium és a szecesszió időszakából a Zsolnay-gyár csúcsalkotásait foglalja magában, amelyek valaha világkiállításokra vagy külföldi piacokra készültek. A bemutatott vázák, tálak, korsók, lámpák, szobrok vagy faliképek egyszerre sugározzák a régmúlt varázsos hangulatát, és közvetítik a művészet ellenállhatatlan vonzását, időtlen ragyogását.

Lehetőség a gyűjtemény további alkotásainak örökbefogadására

Igyekeztünk az Gyugyi-gyűjtemény tárgyainak széles skáláját elérhetővé tenni örökbefogadóink számára, azonban maradt számos olyan alkotás, amelyek nem kerültek fel a honlapra.

Ezért lehetőséget biztosítunk arra is, hogy a tárlat fentiek között nem szereplő többi alkotása közül is kiválaszthassa azt/azokat, amit/amiket szeretne egy időre virtuálisan birtokolni.

Ehhez mindössze annyit kell tennie, hogy eljuttatja a kiválasztott tárgyról/tárgyakról készült fotót/fotókat kollégáink részére. Személyesen a Zsolnay Negyed területén található LÁTOGATÓKÖZPONT, illetve a ZSOLNAY INFOPONT & SHOP területén teheti ezt meg. Elektronikus úton az alábbi „További alkotások örökbefogadása” gombra kattintva tudja feltölteni a tárgy/alkotás képét, megadni a tárgy/alkotás nevét.

Tekintse meg újabb
kategóriánkat további
örökbefogadható
műtárgyakért!